tiistaina, helmikuuta 21, 2006

Linja-autossa ompi tunnelmaa

Olen vähän huolissani YTV:n huippuideasta uudistaa joukkoliikenteen taksa- ja lippujärjestelmää. Ehdotusten joukossa on siis sellainen idea, että matkalipun hinta määräytyisikin kilometrimäärän mukaan kuntarajojen sijaan. Periaatteessa tuollainen toimii mm. VR:llä ja Matkahuollolla, mutta Helsingissä, jossa etäisyydet ovat luonnostaan pitkiä, se kuulostaisi vähän epäreilulta systeemiltä. Kilometrimäärän perusteella ostettava matkalippu Stockmannin kulmalta yliopiston päärakennukselle tulisi toki halvaksi, mutta on myös kohtalaisen tarpeeton. Monella Eira--Etu-Töölö--Punavuori--Kruununhaka-akselilla asuvalla ystävälläni ei ole lainkaan kuukausilippua, kun kesäisin heitä kuljettaa polkupyörä ja talvisin jalat. Väitän, että kipeimmin joukkoliikennettä tarvitsevatkin lähiöiden asukkaat, joille keskustaan pääsy on kohtuuttoman vaikeaa ilman busseja ja metroja.

Vyöhykejärjestelmä etäisyyksien mukaan ei ylipäänsä ole huono idea ja siitä on hyviä kokemuksia muualla Euroopassa. Esimerkiksi Lontoossa on käytössä erinomainen vyöhykejärjestelmä. Toisaalta myös itse kaupunki ja sen metroverkosto ovat aika lailla suurempia kuin Helsingissä, jolloin jaottelu eri hintavyöhykkeisiin kannattaakin jo. En kuitenkaan usko, että pääkaupunkiseutu olisi siihen vielä kypsä nykyisessä koossaan. Missä täällä muuten vedettäisiin ykkös- ja kakkosvyöhykkeen välinen raja? Idässä Itäkeskukseen ja lännessä Matinkylään vai? Jeah. Tehdään ihmeessä Mellunmäen, Vuosaaren, Soukan ja Kivenlahden kaltaisista lähiöistä entistä vähemmän puoleensavetäviä. Sen jälkeen voidaankin kimpassa ihmetellä, miksei keskustan asuntokupla jo puhkea.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

ja sen lisäksi päästäisiin ihmettelemään, että kuis helvetissä autoton keskusta ei tapahdu, kun pahimmassa tapauksessa kaikki ne stadissa työskentelevät espoolaiset eivät enää jaksakaan käyttää joukkoliikennettä vaan mieluummin investoivat autoon. jotta YTV:n ideassa olisi mitään järkeä, sen täytyisi pystyä pitämään seutulipun hinta kutakuinkin nykyisellään, mielellään jopa alentamaan sitä.

ja miten se lipun hinta sitten ostotilanteessa määrättäisiin? sinällään ihan mielenkiintoinen idea ja YTV:llä on tulevaisuudessa lisääkin ylläreitä luvassa, kuten matkakorttien vanhentuminen...