perjantaina, helmikuuta 10, 2006

Lehteilyä

Järjestölehtien kirjo on ainakin Helsingin yliopistossa valtava ja monet lehdistä ovat tutustumisen arvoisia. Minä ainakin selaan mielelläni jokaisen yliopiston aviisin, jonka vain näppeihini saan, tasosta ja sisällöstä riippumatta. Siinä menevät osakuntien, poliittisten, aine- ja harrastusjärjestöjen julkaisut samassa myllyssä.

On kiinnostavaa, kuinka jokainen järjestö tekee lehdestään itsensä näköisen. Putkinotkon Käkriäisen sisällöstä ainakin puolet on tyypillisesti runoja, novelleja ja (kauno)kirjallisuusarvosteluita. Toimija- ja hallituskeskeisen Pykälän Inter Vivos sisältää lähinnä hallituksen jäsenten tekstejä siitä, mitä Pykälässä on tekeillä ja joitakin baari-, juhla- tai appromatkaselostuksia. Kieliasussa on toki runsaasti toivomisen varaa, mutta on ihan hyvä, että juristitkin kirjoittavat jotain ennen graduaan. Kielessä on puutteita muissakin lehdissä, esim. Kronoksen Kronikassa, josta pienellä kielenkorjauksella tulisi kerrassaan loistava julkaisu. Viestinnän ainejärjestö Median Groteski taas pyrkii olemaan aika lailla kaikkia kiinnostava ja onnistuukin siinä aika hyvin. Symbioosin Symbiontti on ulkoasultaan tylsä, mutta sisällöltään toisinaan nerokkaan riemastuttava. Tekstit ovat suurelta osin yleensä näppäriä, enkä ole vieläkään unohtanut sitä tiedekuntajakoa ironisoivaa sarjakuvaa, jossa jokin eläin näki itsensä uuden metsän tukaanina... :)

Oman järjestöni lehti Siulaset valmistelee ulkoasullisia muutoksia. Hyvä niin. Vanhoja lehtiä tarkastelemalla huomaa, että ulkoasu on vuosien sisällä kehittynyt jatkuvasti parempaan päin, mutta pieni tuuletus on yhä paikallaan. Toivon kuitenkin, ettei Siulaset luovu hyvän kielen valttikortistaan eikä sisällöstään ja funktiostaan fennistien ja sugrien äänitorvena. Järjestön lehden on hyvä pysyä järjestölehtenä.

Ei kommentteja: