sunnuntaina, elokuuta 13, 2006

Viva Colonia

Kävin eilen taas Kölnissä, tällä kertaa ranskalaiskaverini kanssa. Hummasimme ihanassa suklaamuseossa (emme ostaneet museon kaupasta mitään) ja eläintarhassa, joka on kuulemma yksi maailman suurimmista. Domissakin poikkesimme, mutta tornin jätimme tällä kertaa väliin. Aurélie ei halunnut kiivetä portaita ja minä kävin siellä jo aiemmin.

Eläintarhassa tuli vastaan mm. hellyttävä elefanttivauva, kirahveja, ihmisapinoita (voiko niitä kutsua suomeksi noin?) ja niilinkrokotiileja. Vaikka eläintarhan ongelmat olivat pääosin samoja kuin kaupungissa sijaitsevilla eläintarhoilla yleensä, eli mm. kohtuullisen vähän elintilaa per eläin, olivat aitaukset pääosin suurempia kuin Frankfurtissa. Silti Wiesbadenin Tierpark Fasanerien aitausten koosta jäätiin Kölnissäkin vielä kauas. Esimerkiksi karhuilla oli käytössään ehkä noin kymmenesosa siitä alueesta, joka niille Wiesbadenissa tarjotaan.

Köln on mukava kaupunki. Harmi kyllä siellä pelattiin Bundesligaa samaan aikaan, joten junissa oli kännisiä futisfaneja mennen tullen. Menojuna lähti Mainzista klo 7.24 aamulla ja ne olivat kännissä jo silloin. Mä en ole ikinä tajunnut, miksi urheilun katsomiseen pitää välttämättä liittää alkoholinjuontia? Minun logiikkani mukaan kun lippuihin käytetyt rahatkin menevät vähän hukkaan, jos pitää ravata tyyliin vartin välein jonottelemassa vessaan tai hakemassa uutta tuoppia, kuten porukka näyttää tekevän. Paluumatkalla olimme aika happamina: futisfanit perseilivät Köln--Koblenz-välin junassa niin, että jokaisen kerran kun se pysähtyi asemalle, ne ryntäsivät ovien väliin seisomaan röökille. Junan ovet eivät siis päässeet sulkeutumaan eikä juna voinut jatkaa matkaansa ajoissa. Kuski kuulutti asiasta pari kertaa, yhä vähemmän ystävällisin sanankääntein ja Koblenziin pääsimme sitten lopulta lähemmäs 20 minuuttia myöhässä, jolloin viimeinen juna Mainziin oli auttamatta mennyt. Onneksi löysimme vielä yhden naapurikaupunkiimme Wiesbadeniin vievän junan ja pääsimme sitä kautta Mainziin. Mutta silti, tunti lisää matkaan sen takia, että jotkut ovat kännissä eivätkä osaa käyttäytyä! (No, Koblenzin asemalla odottelevat poliisit, jotka kuski oli ilmeisesti sinne kutsunut, korjasivatkin matkan varrelta pahimmat idiootit talteen yöpymään saksalaisessa putkassa.)

Nukuin viime yönä 11 tuntia ja heräsin siis vasta puoli kahdeltatoista. Kotiin päästyäni sain juuri ja juuri hampaat pestyä ennen kuin kaaduin petiin ja simahdin. Huonosti nukuttu edellinen yö (4 tuntia), kuudelta herääminen, matkustaminen ja Kölnissä kävelty uskomaton kilometrimäärä taisivat viedä veronsa. Taisimme tehdä kävelynopeusennätyksen Aurélien kanssa viime yönä, kun huomasimme, ettei hbf:lta mene enää busseja yliopistolle kuin puolen tunnin välein ja luvassa olisi ollut 27 minuutin odotus kylmässä tuulessa. Asemalta kampukselle kävelyyn menee normaalisti noin 15 minuuttia, nyt huitaisimme sen seitsemässä minuutissa. En tiedä mikä vaikutti asiaan eniten: pureva kylmä tuuli, ääretön väsymys, kaipaus omaan sänkyyn vai takanamme jonkin aikaa kulkenut futisfaniporukka, josta halusimme ehdottomasti päästä mahdollisimman kauas.

Joka tapauksessa futisfanien häiriköintiä lukuun ottamatta reissu oli kiva ja Köln on yhä vaan yhtä ihana kaupunki. :) Ehkä tässä ehtis vielä jonnekin muuallekin reissun tehdä ennen kotiin lähtöä. Marburgiin? Mannheimiin?

Ei kommentteja: