perjantaina, elokuuta 11, 2006

Ukko-Nooalla on iso perhe

Muistatteko sellaisen lastenlaulun: Ukko-Nooalla on iso perhe ja iso perhe on Uuuukko-Nooalla. He syövät iltaisin ja juovat aamuisin ja voooo-ooivat paksusti?? Mulla soi se jostain syystä päässä koko ajan. Lapsena siihen vaihdettiin yhteen kohtaan yksi kirjain ja sitten kikatettiin ihan kamalasti. :)

Mutta oikeasti mietin sitä perheasiaa vielä lisää. Eikö tässä ole aika ristiriitainen tilanne? Toisaalta useimmat työnantajat tahtovat, että naisella on haluamansa määrä lapsia olemassa jo tämän valmistuessa (--> nainen ei hanki niitä myöhemmin lisää --> työnantaja ei joudu maksamaan äitiyslomasta ja palkkaamaan sijaista). Toisaalta opintoputki ja Etappi pakottavat ainakin uudet opiskelijat opiskelemaan tehokkaassa tahdissa ja valmistumaan siten nopeammin (--> aikaa lasten hankkimiselle ei käytännössä katsoen ole, koska vauvan kanssa on vaikea istua luennolla, vaikkei sillä koliikkia olisikaan). Kolmas asia on se, että valtio tahtoisi kannustaa ihmisiä syntyvyyden lisäämisessä. Anteeksi, mutta missä vaiheessa niitä lapsia tulisi synnyttää ja kenen, kun ennen valmistumista siihen ei ole varaa ja aikaa ja valmistumisen jälkeen se aiheuttaa melkein satavarmasti riskin joutua työnantajien dissaamaksi? Ja miksi ihmeessä isyydestä tai isäksi tulemisesta ei koskaan puhuta työnantajien kulujen yhteydessä? Ei kai niitä lapsia yksin saada aikaan ja voi se isukkikin hoitovapaalle haluta.

Minusta on myös mielenkiintoista, että valtio pyrkii sekä lisäämään syntyvyyttä että vähentämään työttömyyttä ja silti etuuksien määrät ovat vinksallaan. Tällaisella summalla (miinus ennakonpidätys, luonnollisesti) elävät a) juuri syntyvyyttä lisänneet vanhemmat, b) työttömät:

vanhempainpäiväraha 15,20 euroa + lapsilisä (ensimmäisestä lapsesta) 3,33 euroa
työttömän peruspäiväraha 23,50 euroa

Millä tapaa tämä kannustaa synnyttämään enemmän kuin lisää halua hakea töitä? No, toisaalta, kun korkeakouluopiskelija valmistuu työttömäksi (se vaara on nykyään myös mm. juristeilla, humanisteilla se on kai aina ollut), päiväbudjetti nousee silti:

korkeakouluopiskelijan opintoraha 8,63 euroa (+ asumislisä)
työttömän peruspäiväraha 23,50 euroa

Kaunis kulttuuriministerihän ehdotti tosiaan niihin tulorajoihin korotusta. Oikeesti, ihan kivaa että edes jollekin opiskelijan toimeentuloa jeesaavalle saralle tehdään jotain, mutta kyllä minustakin tuo opintorahan korotus enemmän auttaisi oikeasti päätoimisesti opiskelevia. Eräät muut ovatkin asiasta enemmän tai vähemmän painokkaasti jo puhuneet.

Saksasta kuulumisia: luovun murhemielin pikku hiljaa ylimääräisestä omaisuudestani lähdön lähestyessä. Laitoin tänään asuntolan ilmoitustaululle klo 18.30 maissa myynti-ilmoituksen polkupyörästä (15 e) ja potkulaudasta (5 e). Klo 21.00 ensimmäinen tyyppi tiedusteli fillaria, kävi katsomassa sitä ja kysyi, voiko huomenna päästä koeajolle sillä. Lupasin. Klo 23.00 lappuni oli hävinnyt ilmoitustaululta, eli molemmille tuotteille lienee halukkaita ostajia. (Jengi pihii myynti-ilmoituksia siltä varalta, ettei kukaan muu vain ehtisi edelle.) Potkulaudasta en haluaisi luopua, se on ihana ja sillä on mahtavaa rullata pitkin kampusta, mutta kun se painaa ja sen Suomeen tuominen lentokoneessa maksaisi siis enemmän kuin uuden ostaminen Suomesta. Miksei lentsikoissa katsota ihmisen painoa matkatavaroiden yhteydessä? Mä painan varmaan noin 40 kg vähemmän kuin keskimääräiset isot miehet, miksi ne saavat ottaa saman verran matkatavaroita mukaan kuin minä?

Lentämisestä puheen ollen: joka paikassa läsnä oleva terrorismi nostaa taas päätään ja Lontoossa tapahtuu. Alkaa kyllä pelottaa, omaan lentoon on enää kaksi viikkoa ja toi lähtökenttä tuossa naapurissa on Euroopan toiseksi suurin Heathrow'n jälkeen. Jos täällä laitetaan pommeja juniinkin (jonka muistanette), niin miten houkutteleva kohde Frankfurt am Mainin vilkas lentokenttä onkaan? Ja kuka takaa ettei joku ole suunnitellut räjäyttävänsä koneita täälläkin? Turvakontrolli Frankfurtissa on välillä hyvä, välillä ei. Monille Keski-Euroopan sisäisille lennoille saa esimerkiksi kevyesti matkustamoon mukaan pitkät metalliset neulepuikot. Finnair on onneksi aika tarkka kaikesta käsimatkatavaroihin laitetusta ja Suomi ehkä muutenkin vähemmän houkutteleva kohde terroristeille, mutta suoraan sanoen nyt ei silti tekis mieli nousta koneeseen ollenkaan -- haluaisko joku vaikka hakea mut täältä autolla tai veneellä? Onneksi saivat hommasta vihiä ennen kuin se tapahtui. Toivottavasti jatkoa ei seuraa.

Ei kommentteja: