torstaina, elokuuta 17, 2006

Peruna on kuminen ruoka ihan oikea

Kävin joskus Lontoossa. Vuosia myöhemmin näin painajaista, jossa jättisuuri brittileipä ajoi minua takaa kadulla. En minäkään nyt pelkkää lähellä tuotettua luomua syö, mutta ihan oikeasti, miten joku voi elää sellaisella vitivalkoisella leivällä, joka säilyy homeettomana ainakin kuukauden, luultavasti pussin kyljessä lueteltujen kymmenien E-koodilla varustettujen aineiden ansiosta? Ja laittaa sen päälle vielä joko munia ja majoneesia tai makeaa hilloa aamuisin? Uuuuhhh.

No, brittilasten lihavuudesta onkin sitten kuulunut huolestuneita kirjoituksia siellä sun täällä. Nyt lontoolainen Epsom & Ewell High School vastaa kaikuna huolestuneisiin ääniin ja on järkeistänyt ruokailuaan. HS:n uutisen mukaan limpparia ja karkkia syytävät automaatit on poistettu koulusta ja aterioilla on alettu tarjoilla myös salaattia ja vihanneksia. (En ehkä halua tietää, että mitä ne ennen söivät, jos vihanneksiakaan ei ollut.) Ja jutussa haastatellun rehtori Phil Hutchinsonin mukaan ranskanperunoitakin saa enää vain perjantaina, kun ennen niitä tarjoiltiin päivittäin. Oikeasti, tosi hyvää edistystä, mutta miksi ihmeessä koulussa pitää ylipäänsä tarjoilla ranskiksia? Mitä vikaa on riisissä tai keitetyissä perunoissa? Ja jos joskus pitää jotain erikoisempia perunaherkkuja olla, niin kyllä vähäisessä määrässä kasviöljyä pyöräytetyt paistetut perunat ovat nekin kevyempiä kuin tirisevässä rasvassa uppopaistetut ranskalaiset.

Vaan a vot, saisinpa maistaa ranskalaista kouluruokaa! Jutun oheisliitteen mukaan siihen sisältyy päivittäin alkuruoka, pääruoka, juustolautanen sekä jälkiruoka tai hedelmä. Jutun tekopäivänä alkuruokana oli artisokansydämiä, yummy. Suomalainenkin kouluruoka on kyllä omista ala-asteajoistani parantunut. Pääkaupunkiseudun peruskouluissa tekemieni sijaisuuksien aikana pyrin aina lounastamaan koulussa, jos se suinkin on mahdollista. Lounaan hinta vähennetään toki palkasta, mutta se on sen arvoista: ruoka on yleisimmin ravitsevaa ja maukasta, semminkin kun monissa kouluissa se tehdään nykyään aika pitkälle itse. Perunatkaan eivät ole enää omilta kouluajoiltani tuttuja "kumiperunoita" vaan ne saa monessa paikassa jopa kuorineen (ja siis vitamiineineen). Poissa ovat myös kaalikeitot ja maksalaatikot, nykyisin kouluissa saa kaiken maailman linssipatoja, wokkeja, jopa palak paneeria olen koulukeittiön tuottamana kerran maistanut. On teemaviikkoja: aasialaista, afrikkalaista, välimerellistä ja jopa amerikkalaista, vaikka vähän puistattaakin ajatella, millaista teemaruokaa Burger Kingin, sokerihuurroksen ja kuorrutettujen donitsien ihmemaata ajatellessa ideoidaan. Ehkä niillä on sen verran enemmän järkeä päässään etteivät syötä lapsille lounaaksi donitseja.

Kiuruveden kouluissa on meneillään lähi- ja luomuruokaa suosiva projekti, jossa 40 % ruoan raaka-aineista on lähellä tuotettua tavaraa. "Ei jäänyt yhtään, kun ruoka oli niin hyyyväää", siteeraa HS sikäläisiä ekaluokkalaisia artikkelissaan 17.8.2006. Myös leivät tehdään itse ja raaka-aineiden joukossa on jopa "rikkaruohoista" jalointa, eli nokkosta! Eipä ole koululaisilla ruoastaan valittamista, luulisin. Minä en ainakaan valittaisi, mmmm... Olisikohan jotain keinoa päästä suorittamaan peruskoulun oppimäärää alusta alkaen uudelleen, Kiuruvedelle? :D

Koko brittikouluruokaa käsittelevän uutisen löytää HS:n verkkoversiosta 17.8.2006, tässä suora linkki. Oheisliitteisiin löytyvät linkit jutun alta. Kiuruveden kouluruoasta kertova artikkeli löytyy samasta verkkolehdestä, suora linkki tässä. Kaikkien näiden juttujen lukemiseen tarvitsee HS:n verkkoversion sivuille vaadittavat tunnukset.

Muokkaus: Niin ja edelliseen postaukseen viitaten, uusi jääkaappi luvattiin tiistaiksi. Saa nähdä, miten elän 5 vuorokautta tässä välissä. Kasvissoppaa varmaan on luvassa, juurekset ja kasvisliemikuutiot säilyvät kylmässä. Pitsalinjalle en haluaisi vajota.

Ei kommentteja: