maanantaina, lokakuuta 24, 2005

Meidän Pedro tekee teidän äitien ruuat

Allergikon elämä on joskus vaikeaa. Tuntuu, että etenkin selleriä ja paprikaa tungetaan joka paikkaan ja niiden välttelemisessä paras (joskus ainoakin) keino on kokata ruokansa itse. Unicafé toki järjestää pyydettäessä päivän listasta riippumatonta erikoisruokaa, mutta puolen tunnin (lue: kahden peräkkäisen akateemisen vartin) mittaisella ruokatauolla sitä ei aina ehdi jonottaa. Puurovaihtoehto pelastaa usein päivän ja erilaiset mehukeitot tekevät siitäkin vähemmän yksitoikkoista. Ja mitä kiireeseen tulee, niin Metsätalon ja päärakennuksen ravintoloiden ruuhka kyllä varmaan helpottunee taas vähän kun Porthania saadaan joskus auki ja sikäläinen Unicafé takaisin toimintaan.

Ruuhkalla tai Porthanian remontin valmistumisella ei kuitenkaan ole vaikutusta allergeeneihin. Luulen, että Pedron kasvishöystö ja muut sellaiset lounaat pysyvät joka tapauksessa paprika- ja selleripitoisina niin kauan kuin k.o. kasvikset ovat kohtuuhintaisia. Unicafén nettiruokalistoihin olisikin siksi hyvä saada merkinnät yleisimmistä suomalaisille allergiaa aiheuttavista aineista, kuten mansikasta, selleristä ja paprikasta. Näin kiireenkin keskellä olisi helpompaa suunnitella etukäteen, missä Unicaféssa syö, eikä paikan päällä ruokalistaa lukiessa sitten tulisi ylläreitä. Myös vaihtoehtoja olisi hyvä olla, siis päivittäin ainakin yksi sellainen kasvispata, -kastike, -keitto tai salaatti, josta ei näitä aineksia löytyisi. Vaikka patongit ja puurot, erityisesti ohrapuuro, ovatkin maukkaita, kuinka kauan niitä jaksaa syödä neljä tai viisi kertaa viikossa lounaaksi?

Pointsit kuitenkin Unicafélle hyvästä hinta-laatusuhteesta. Allergioista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä riippumatta ruoka on hintaansa nähden varsin laadukasta, puhumattakaan siitä, että joku muu laittaa sen ja tiskaa astiat jälkeenpäin. Toivottavasti hinta saadaan pidettyä yhtä edullisena jatkossakin tinkimättä raaka-aineista.

Ei kommentteja: